Python Plugins

QGIS biedt bijzonder veel basisfunctionaliteit, maar door gebruik te maken van plugins die geschreven zijn in de taal Python, kan men zelf gewenste functionaliteit toevoegen. Overigens zijn er nog meer manieren om met Python code het gedrag van QGIS naar je hand te zetten.

Python plugins hebben het grote voordeel dat men deze kan delen met de QGIS gemeenschap door deze te uploaden naar een centrale bibliotheek met Python plugins, de QGIS Python Plugins Repository. Vervolgens kan elke gebruiker deze Python Plugin vanuit de QGIS applicatie snel vinden, downloaden en installeren.

Website in ontwikkeling

Ik heb meerdere Python plugins ontwikkeld en ondergebracht in de QGIS Python bibliotheek, de KLIC Viewer plugin, die ik eerder de 'WION Result viewer' had genoemd, de Map themes builder plugin, de Coordinate Systems Updater plugin en de Basis NL plugin.

KLIC viewer plugin

De KLIC viewer plugin, is een plugin die alleen in Nederland wordt gebruikt. Met deze plugin kun je het resultaat bekijken van een KLIC melding die je moet doen wanneer er mechanische graafwerkzaamheden worden verricht. Een KLIC melding is vanaf 2009 verplicht. Er was op dat moment wel een KLIC viewer van het kadaster, maar die viewer was niet goed. Zo kon je er bijvoorbeeld niet in meten laat staan je eigen kaartlagen er aan toevoegen. In 2009 ben ik in mijn vrije tijd begonnen met de ontwikkeling en in 2010 heb ik deze plugin gereleased voor QGIS versie 1.0. Vervolgens heb ik deze continue onderhouden en door ontwikkeld. Bekijk ook eens de video.

Theme builder plugin

De KLIC viewer plugin bevatte functionaliteit waarvan ik meende dat die ook wereldwijd gebruikt kan worden. Per thema (electriciteit, gas, water, riool) kon ik ineens de leidingen, maatvoering en labels aan of uitzetten. Dit ontbrak in QGIS en na enige ontwikkeling bracht ik de Themes Builder Plugin uit. Bekijk ook eens de video.

Een aantal versies later werd in QGIS de mogelijkheid ingebracht om zelf thema's aan te maken en was het ook moeilijker geworden om deze plugin te onderhouden. Ik besloot om deze plugin niet meer verder te onderhouden.

Coordinate system updater plugin

In QGIS versie 1.6 was het originele RD-coördinaten systeem nog aanwezig. Wanneer je kaartgegevens met het RD cöordinatensysteem wilt combineren met de kaarten van GoogleMaps of Open StreetMap dan was er een groot verschil in ligging. Vervolgens heb ik de QGIS coordinate system updater plugin geschreven waarmee je een lijst van coördinatensystemen kunt bijwerken, o.a. het Nederlands RD systeem maar ook de Finse en het Japanse coördinatensysteem. Bekijk ook eens de video. In versie 1.7 is de definitie van EPSG 28992 aangepast zodat de plugin voor Nederland niet langer nodig is. Deze plugin wordt niet meer onderhouden.

Basis NL plugin

Ik kwam op een gegeven moment in aanraking met BAG, de basisregistratie van adressen en gebouwen. Die data kan gratis gedownload kan worden vanuit PDOK in GML-formaat. Ik heb via deze plugin een algoritme toegevoegd aan de processing tool waarmee die grote hoeveelheid data via QGIS snel ingelezen en omgezet kan worden naar een spatialite dataset.